Rospuutto

Se tulee kalaihmisenkin vuodenkiertoon määrätyin väliajoin, enemmän tai vähemmän harrastustoimintaa hankaloittavana ilmentyen. Näin syksyaikana kulminaatiopisteeksi voisi luokitella siirtymisen talviaikaan. Illat ovat pitkiä ja pimeitä, säät koleita ja vetisiä.

 

Vaikka vetten äärellä on kylmää ja harmaata, löytää moni aktiivinen kalamies tai – nainen näinäkin aikoina itsensä ja tuttavansa rakkaan harrastuksemme parissa aikaa viettämästä. Harrastuksen luonne kuten harrastaja itsekään kun eivät tunnetusti ole sieltä keliherkimmästä päästä. 

 

Kesälomakalastajien lyötyä varusteensa naftaliiniin monet järvilohen uisteluun tai vaikkapa tuulastuskalastukseen erikoistuneet vapaa-ajankalastajat odottavat kärsimättöminä juuri loka – marraskuun olosuhteita viilenevine vesineen ja pimentyvine iltahetkineen. On tullut heidän harrastuksensa paras ajankohta.

 

Käytännössä pohjolan luonnossa ei ole ajanjaksoja joina saaliit ja saalistettavat eivät olisi liikkeellä.

Sopivan pyyntimenetelmän ja kohdelajin löytäminen on loppujen lopuksi vain omasta viitseliäisyydestä kiinni. Todellista vaihtelua halajava voi esimerkiksi lähteä rannikon salmiin silakkaa litkaamaan tai syystulvaisista virroista mateita onkimaan.

 

Syysterveisin,

Kimmo

 

p.s. Jouluun mennessä pilkkijäille?

 


« Takaisin