Elokuun urheilukalastaja Juho Korhonen

Imatralla asuva Juho Korhonen kertoo harrastaneensa sukeltamista lapsesta saakka, ensikontaktit ja lajin opettelu tapahtuivat äidin kanssa. Hieman myöhemmin harrastus jalostui myös vedenalaisen maailman valokuvaukseen, erilaisten esineiden etsintään vesistöjen pohjalta sekä sukelluskalastukseen. Seuraava haastattelu sekä liitteenä nähtävät valokuvat ovat kuluvan vuoden heinäkuulta.

 

Miten varustaudut lähtiessäsi sukelluskalastusretkelle?
Varusteisiin kuuluvat märkäpuku ja samasta materiaalista valmistetut käsineet sekä sukat, jalkoihin vedetään räpylät. Käytän kalastaessani yksinomaan snorkkeli-maskiyhdistelmää, muulloin varsinaisia sukelluslaitteita. Yksi tärkeimmistä turvavarusteista on sukeltajan veitsi. Lisäksi tarvitaan painoliivit tai -vyö, kello, teräksinen kalakoukku saaliin kuljettamiseen ja tietenkin harppuuna. Siinä oleva terävä kalastuskärki ammutaan liikkeelle vahvan kumilangan avulla, teräosan mukana seuraa siima, naru tai vaijeri jonka kanssa saaliskala kiskotaan onnistuneen laukauksen jälkeen sukeltajan luokse. Kuvausretkillä ei kalasteta, tällöin harppuunan paikalla on kamera.

 

Minkälaiset paikat ovat parhaita sukelluskalastuskohteita?
Näkösyvyyttä täytyy olla riittävästi eli mitä kirkkaampi vesi, sitä parempi. Eniten kalastan Vuoksella. Siellä tyypillinen näköetäisyys eli matka josta kohteen erottaa päiväsaikaan, on kolmesta neljään metriin. Harppuunan laukaisu tapahtuu enintään noin kahden metrin päässä saaliskalasta. Myöskin eteläisellä Saimaalla on hyviä sukelluskalastusalueita. Kirkkaassa vedessä kalatkin näkevät kauas ja lähestyminen niitä kohti on tehtävä rauhallisesti.

 

Oletko kokeillut kalastusta öiseen aikaan?
Kyllä, apuvalaistuksen kanssa se onnistuu aivan kuin esimerkiksi tuulastuskalastuskin. Olen pyytänyt pimeällä myös rapuja pohjalta. Silloin apunani on ollut pieni haavi. Se sijoitetaan pohjalla olevan ravun pyrstöpuolelle ja tämän jälkeen rapua hätistetään etupuolelta, se pakenee rivakasti pakittamalla ja päätyy haavin pussiin.

Kuinka kauan kerrallaan sukellat?
Vuoksella sukellan ja kalastan yleensä tunnin, maksimimäärä on pari tuntia. Virranvoimakkuus vaikuttaa siihen kuinka kauan voimat kulloinkin riittävät.

 

Suolaisissa merivesissä on tunnetusti hyvä näkyvyys. Oletko kokeillut kalastusta sukeltaen noissa ympäristöissä?
Olen käynyt snorklaamassa Mallorcalla ja Puerto Ricossa. Silloin en kuitenkaan kalastanut. Ennen merikalastukseen ryhtymistä täytyy opetella kalalajit, joita on turvallista harppuunoida. Merien syvyyksissä on lukuisia myrkyllisiä tai muuten vaarallisia kaloja.

 

Järvien ja Vuoksen pohjassa näkee varmaan kaikkea muutakin kuin kaloja ja rapuja. Mitä kaikkea olet retkilläsi löytänyt ja nähnyt?
On harmillista että jotkut tuntuvat pitävän Vuoksea kaatopaikkanaan. Pohjalla näkee kaikenlaista sinne kuulumatonta roinaa, kuten pulloja, tölkkejä, autonrenkaita ja polkupyöriä. Uistinpakkini on tänäkin kesänä karttunut mukavasti kun olen kerännyt kivipohjille takertuneita vieheitä talteen. Kerran nostin Saimaasta sodanaikaisen räjähtämättömän käsikranaatin. Poliisiviranomaiset noutivat sen ja toimittivat tuhottavaksi.


Olen löytänyt myös useita erikokoisia ankkureita, vanhoja Arabian valmistamia astioita, teräksisiä aterimia, kännyköitä, ja antiikkisia lääkepulloja. Yksi usein näkemäni, paikallinen erikoisuus on Imatrankosken alapuolisella jokiosuudella rantapenkoissa esiintyvä ns. Imatran kivi. Se on muodostunut jollakin jääkauden ajanjaksolla joen pohjalla olleesta savesta tiivistymällä. Kivi, johon virtaukset ovat vuosien saatossa kovertaneet erilaisia railoja ja onkaloita on upeaa katseltavaa.


Ikään kuin tilaustyönä kävin kerran etsimässä eräältä uimarilta veteen pudonneen ranneketjun.

 

Kohtaatko vesillä usein muita lajin harrastajia?
Sukellusharrastajia olen tavannut, sukelluskalastajia en juuri lainkaan. Yleensä vesillä saa sukeltaa ja harppuunoida rauhassa.

Mitkä ovat suurimmat harppuunalla pyytämäsi kalat?
1,5 kiloa painanut ahven ja noin kolmekiloinen hauki Vuoksesta sekä kolmikiloinen lahna Saimaalta. Tuon heinäkuun alussa saamani ennätysahvenen täytätin ja se komistaa nyt olohuoneeni sisustusta.

 


« Takaisin