Maaliskuun urheilukalastaja Otto Larisuo

Seuramme nuorin jäsen, yksitoistavuotias Onni Larisuo muutti pari vuotta sitten Rovaniemeltä Imatralle, Kemijoen rannasta Vuoksen partaalle.

Hänen kotipaikaltaan on kivenheiton matka kaakkoisen Suomen suurimman virran rantaan. Kalaan pääsee siis vaikka muutaman minuutin varoitusajalla. Tästä voisi joku intohimoinen kalamies tai – nainen olla vaikka kateellinen.

Nuorelta kalamieheltä ei intoa puutu, kaikenlaisten kalajuttujen, ohjelmien ja kuvien tutkiskelu kuuluu hänen päivittäisen elämäänsä, myös kalastusaiheisten tietokonepelien parissa on mukavaa viettää aikaa. Hän on tutustunut vedenalaiseen maailmaan myös hieman erikoisemmalla tavalla, sukeltamalla.

Kotona Onnin oman huoneen seiniä koristavat hienot kalastusmuistoesineet – 60-luvulta peräisin oleva, isoisältä peritty Abu Ambassadeur-Rekord-kela alkuperäisine heittovapoineen sekä näyttävä itse rakennettu ”kalamiehen huoneentaulu”. Se on tehty Norjan rannikolta löydetystä ajan harmaannuttamasta laudankappaleesta (liekö veneen tai laivan kyljestä?) johon on ripustettu erilaisia vanhoja uistimia ja pilkkejä.

Jokikalastus on tällä hetkellä hieman ”jäissä”, kesällä on mukavampi olla joella ja heittää uistinta virtaan. Vastikään päättynyt koulujen hiihtoloma kului kavereiden kanssa touhutessa, pilkille ei ehtinyt.

Onni kertoi taannoin askarrelleensa isänsä kanssa pari lusikkauistinta ensi kesää varten. Ne tehtiin kuparipellistä ja lisähoukuttimena käytettiin ohutta muovipleksiä. Uistimista suurempi on tarkoitettu hauille, pienempikokoista tarjoillaan Vuoksen taimenille.

Toimittava taho suoritti Onnille pikaisen puhelinhaastattelun viime sunnuntai-iltana, seuraaviin kiperin kysymyksin:

Mikä on ennätyskalasi? Vähän yli kahden kilon hauki. Sain sen viime kesänä soutu-uistelemalla.

Entäpä erikoisin pyydystämäsi kala? Se on varmaan säyne, kirjolohia ja taimenia olen saanut useampiakin. Kerran sain Vuoksesta ahvenen, jolta löytyi perattaessa mahasta sulamattomia ravun osia.

Sinua kiinnostavat kaikenlaiset kalat ja eri pyyntivehkeet. Mikä on mielikalastustapasi? Kyllä se on heittokalastus. Eniten tykkään jigittelystä. Jigillä voi saada monenlaisia kaloja saaliiksi.

Mistä olen saanut kaikki antiikkiuistimet hienoon seinänkoristeeseesi? Osa on isoisän vanhoja, loput löytyivät kerran roskalavalta. Kummallista että joku oli raaskinut heittää noin hienoja esineitä menemään.

Kirj. Kimmo

 


« Takaisin