Maritta Pulli odottaa kesää

Kuukauden urheilukalastaja Maritta Pulli odottaa kesää

 

Tapaamme eräänä tammikuun iltana Lappeenrannan Kiviharjun kaupunginosassa, Maritan asunnossa. Lähimmät kuulumiset vaihdettuamme keskustelu kääntyy kalastusasioihin. Ennen kuin varsinainen haastattelu ehtii alkaakaan, pyydystämme, puheissamme siis, monet ahvenet ja särjet. Myös Maritan aviomies Asko osallistuu intensiivisesti keskusteluun. Mieliin palaavat viime kesän edesottamukset kilpailunäyttämöiltä, välillä katkeaa tapsi, kala tippuu viime hetkellä rantakivikkoon(niitä kuulemma putosi ”ihan liian monta”) useimpina hetkinä kuitenkin on mukavaa. Alkulämmittelyn jälkeen päästään illan teemaan:

 

Kerropa hieman harrastuksesi taustoista

 

Ongella olen käynyt lapsesta asti. Isäni oli innokas kala- ja metsämies. Luonnosta hankittiin monenlaista särvintä ruokapöytään.  Muistan hyvin monet kesäiset kalaretket synnyinseudullani Juvalla. Kalaan saatettiin lähteä vaikka puolen yön aikoihin ja ongittiin aamupäivään saakka. Isäni opetti, kuinka mato laitetaan ongenkoukkuun, opin nopeasti myös kuinka kalat irrotetaan koukusta. Saaliiksi saatiin etupäässä ahvenia, särkiä sekä kiiskejä. Tykästyin onkimiseen niin kovasti että en olisi malttanut millään lopettaa, vaikka järvellä oltiin oltu jo tuntikausia. Isä sai välillä oikein suostutella minua lähtemään kotiin. Joskus myös veljeni oli retkillämme mukana, hän ei tosin ollut yhtä kalahullu kuin minä.  Aikuistuttuani harrastus hiljalleen hiipui, työt ja perhe-elämä olivat etusijalla. Tutustuttuani nykyiseen mieheeni palasin harrastukseni pariin uudelleen.

 

Tämä kesäonkihomma lienee suosikkilajisi?

 

Kyllä, ehdottomasti. Kaikkein mielenkiintoisinta on odottaa tärppiä, sitä kun ei koskaan edeltä käsin voi tietää, minkä sorttinen kala tärppää seuraavaksi. Onkimalla kun voi saada mitä erilaisimpia kaloja, varsinkin mereltä. Talvipilkintä tuottaa minulle vähän hankaluuksia, avantojen tekeminen ei oikein onnistu hartiavaivojen takia. Kevättalvella käyn kyllä satunnaisesti pilkillä, silloin ei pakkanenkaan kylmennä sormia. Uistintakin olen joskus virvelivehkeillä heitellyt ja muutamia haukia onnistunut väsyttelemään.

 

Voitit seuramme lajibongauskilpailun viime kaudella, oliko pyytämiesi lajien joukossa sinulle ennestään tuntemattomia eväkkäitä?

 

Oli useitakin, säyne, suutari, mutu sekä kolmipiikki. Viimeksi mainittu yllätti merellä piirin onkimestaruuskilpailuissa. Sain nimittäin niitä samalla nostolla kaksi kerrallaan! Ja suutarin havaitsin olevan erittäin vahva vastustaja ongen päässä. 

 

Herättikö mikään kalalaji sinussa inhoa tai muita tunnereaktioita?

 

Eipä sen kummempia, kaikki sain sujuvasti koukuista irti. Mateen tai ankeriaan käsittely voisi olla hankalaa, mikäli sellaisia kohdalle sattuisi. Ovat sellaisia niljakkaan oloisia.

 

Suosikkikalaruokasi?

 

Eri kaloista saa monenlaisia herkkuja, oma suosikkini on paistetut ahvenet. Kalojen mäteihin en ole oikein tykästynyt, kalaruoka kaikissa muissa muodoissaan on hyvää ja terveellistä.

 

Mitä tavoitteita sinulla on harrastuksesi suhteen?

 

Jatkuvaa uuden opetteluahan tämä ajanviete vaatii. Etenkin, jos aikoo kilpailuissa käydä ja menestyä. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan myös roppakaupalla. Tärkein tekijähän tässä hommassa kuitenkin on se istuimen ja onkivavan välissä kököttävä yksilö ja hänen toimintansa. Olen nuorena harrastanut myös yleisurheilua ja noina aikoina vahvempana tuikkinut kilpailuvietti tulee nykyisessä elämässä tyydytetyksi onkikilpailuissa. Mitään pärjäämisen pakkoa ei enää tosin ole. Joskus sattuu epäonnistumisia, toisinaan taas päivän kruunaa palkintosija.

Kaikenlaisten pikku kikkojen ja ongintaan liittyvän ”nippelitiedon” saaminen on vaikeaa, esimerkiksi aiheeseen liittyvää suomenkielistä kirjallisuutta ei juuri ole olemassa. Eivätkä kanssakilpailijat tai seurakaveritkaan kaikkia tietojaan paljasta, kalamiehet ja -naiset kun tunnetusti ovat myös vähän kateellisia...           En tosin usko että itsekään kertoisin heti kilpasiskoille, jos keksisin jonkin uuden konstin, mäskireseptin tai muun toimivan jutun.  Ei kai kaikkea pidäkään kertoa?

 

Lopuksi muutamat ”lyhyet”:

- ahvenfile vai lohifile? ahvenfile

- kärpästoukka vai kastemato ? kärpästoukka

- mäskillä vai ilman mäskiä ? mäskillä

 

Vastaa lyhyesti, mieluiten parilla sanalla: Mitä sinulle tulee mieleen seuraavista sanoista?

- Perhokalastus? Olisi mielenkiintoista kokeilla

- Onkikilpailu? Mukavaa

- Karppi? Erikoinen

- Kalastusseura? Lappeenrannan Pilkkijät

 

Kirj. Kimmo H.

 

Tällaisia esineitä meillä on nykyään eteisen kaapit täynnään, näihinkin pitää vielä rakennella siimat koukut ja painot ennen ensi kesää.

 


« Takaisin